Oportunități și provocări ale profesioniștilor din domeniul juridic
Cum ar putea ajuta noile tehnologii, profesioniștii din domeniul dreptului?
Inteligența artificială generativă (IA Generativă), este un tip de inteligență artificială care poate crea conținut nou, cum ar fi imagini, videoclipuri și chiar texte, prin învățarea din modelele și datele existente. În timp ce motoarele de căutare precum Google generează doar o listă de surse, IA generativă, organizează, integrează, sintetizează și produce un produs de lucru bine scris, corect din punct de vedere gramatical și interdisciplinar în câteva secunde.
Tehnologii precum Inteligența Artificială Generativă, vă pot ajuta să creați descrieri vii și realiste care vă transportă cititorii în lumea imaginară a poveștii tale.
În lumina revoluției digitale, se preconizează că Inteligența Artificială generativă va produce schimbări majore, adaptarea umană la aceste schimbări rămâne o problemă cheie în diferite profesii. Iar industria juridică nu face excepție.
Sectorul juridic este cunoscut pentru dependența sa de metodele tradiționale. Odată cu creșterea IA generativă și a altor inovații avansate, cum ar fi ChatGPT, conservatorismul inerent al industriei este contestat continuu.
Dreptul a fost întotdeauna o profesie bazată pe date, în care avocații, judecătorii, juriștii și alți profesioniști din domeniul juridic trebuie să analizeze și să înțeleagă cantități mari de informații pentru a lua decizii informate. Metodele tradiționale de cercetare juridică și de redactare a documentelor sunt consumatoare de timp și costisitoare. Odată cu creșterea IA generativă și a altor instrumente avansate, industria juridică are oportunitatea de a automatiza aceste procese, îmbunătățind astfel acuratețea și sporind eficiența lucrului.
Inteligența artificială generativă ar putea fi folosită pentru a redacta documente juridice, a revizui contracte și pentru a efectua cercetări juridice. Potrivit statisticilor adunate de la firme de consultanță de top, instrumentele bazate pe inteligență artificială pot automatiza până la 60% din sarcinile îndeplinite de avocați și parajuriști. În următorul deceniu, industria juridică poate economisi mai mult de 8 miliarde Dolari și poate reduce timpul de examinare a documentelor cu 75-90%.
Astfel de tendințe tehnologice insuflă o teamă legitimă multor indivizi cu privire la pierderea locului de muncă. Deloitte (unul dintre cei mai mari jucători de consultanță fiscală și audit la nivel global), a estimat că până în 2036, aproximativ 100.000 de posturi juridice vor fi automatizate. Cu toate acestea, automatizarea nu amenință fiecare poziție din domeniu, va fi nevoie în continuare de profesioniști juridici cu calificare superioară, capabili să interacționeze cu clienții, să ia decizii strategice și să folosească gândirea critică.
Deși nu poate fi pus la îndoială că instrumentele IA au potențialul de a revoluționa industria juridică, ele ridică, de asemenea, o serie de întrebări juridice și etice.
De exemplu: cine este responsabil dacă un sistem IA generativ, creează un document care conține erori sau inexactități?
Cum poate industria juridică să se asigure că aceste instrumente sunt utilizate în mod etic și echitabil, fără a încălca prevederile privind protecția datelor cu caracter personal?
Și cum poate industria juridică să împiedice aceste instrumente să perpetueze părtinirea și discriminarea?
În Europa, aceste preocupări sunt deosebit de semnificative. Utilizarea inteligenței artificiale poate încălca principiile evidențiate în Regulamentul general al UE privind protecția datelor (GDPR), care impune limitări cu privire la colectarea și prelucrarea datelor persoanelor fizice de către companii.
Așa fiind, viitorul industriei juridice va fi, fără îndoială, modelat de ascensiunea IA generativă. Prin planificare strategică și supraveghere meticuloasă, sectorul juridic poate valorifica puterea acestei tehnologii pentru a scuti avocații de sarcini repetitive și consumatoare de timp, sporind astfel eficiența, eficacitatea și valoarea muncii lor.
Cu toate acestea, potențialul de transformare al IA generativă nu vine fără provocări. Este datoria profesioniștilor din domeniul juridic să facă față acestor provocări și să se asigure că evoluția industriei servește intereselor tuturor părților implicate.
Aveți o părere pozitivă sau negativă cu privire la implementarea Inteligenței Artificiale în munca juriștilor?
Autor: MoreLegal