Taxa de timbru neconstituționala 2024

Taxa de timbru parțial neconstituțională.

S-a declarat neconstituțională lipsa scutirii de la taxa de timbru.

Prin Hotărârea Curții Constituționale din 26 septembrie 2024, se face un pic de lumină pentru justițiabili.

Astfel, s-a declarat neconstituțional:
– textul „Taxa de timbru nu este susceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare, cu excepțiile prevăzute de prezenta lege.” din teza întâi și textul „și nici nu se compensează din contul părții care a pierdut
procesul” din teza a doua a articolului 2 alineatul (2) din Legea taxei de stat nr. 213 din 31 iulie 2023;
– și textul „Taxa de timbru nu este susceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare, cu excepțiile prevăzute de Legea taxei de stat nr. 213/2023.” din teza întâi și textul „și nici nu se compensează din contul părții care a pierdut procesul” din teza a doua a articolului 84 alineatul (4) din Codul de procedură civilă.
Astfel, Curtea a stabilit că interdicția compensării taxei de timbru din contul părții care a pierdut procesul trebuie considerată ca fiind o ingerință în dreptul persoanei la folosirea nestingherită a bunurilor.

⚠️⚠️⚠️Până la operarea modificărilor de către Parlament, judecătorul sau instanța de judecată, la cererea persoanei, în funcție de situația materială și de probele prezentate în acest sens, va decide scutirea, amânarea sau eșalonarea de la plata taxei de timbru pentru intentarea unui proces judiciar civil, de contencios administrativ, precum și pentru fiecare contestație împotriva deciziei agentului constatator asupra cauzei contravenționale atât în primă instanță, cât și în căile de atac.

Curtea îi va trimite Parlamentului o adresă pentru a modifica legislația relevantă în conformitate cu considerentele prezentei hotărâri.

Cu alte cuvinte din 26 septembrie suntem în drept să solicităm scutirea, amânarea sau eșalonarea plății taxei de timbru de 200 lei, chiar și în cauzele contravenționale.

Astfel, dintr-un mijloc care descurajează adresarea cererilor nefondate sau abuzive, taxa de timbru devine, în cazul persoanelor fără mijloace bănești, o barieră în calea sesizării instanțelor în general, deoarece lipsa banilor îi împiedică să formuleze o cerere în judecată.

La fel în cazul contestării unui proces verbal cu privire la contravenție uneori amenda aplicată este mai mică de 200 lei, ceea ce descurajează contravenientul să conteste decizia în privința sa chiar dacă a fost aplicată abuziv de agentul constatator.

#curteaconstitutionala

#juristchisinau #consultantajuridica #serviciijuridice #taxadestat #taxadetimbru #moldova #judecata #instante #contraventional

Autor: MoreLegal 2024